ADANA'DA SULAR ALTıNDA KALAN GIZLI HAZINE KEşFEDILMEYI BEKLIYOR

Türkiye’de baraj suları altına gömülen antik kentlerden biri de, Adana’daki Seyhan Baraj Gölü’nde, Roma dönemine ait Augusta Antik Kenti.

Roma İmparatoru Tiberius tarafından kurulan ve 1955 yılında Seyhan Baraj Gölü`nde sular altında kalan Augusta Antik Kenti, bölge sakinlerince kayıp şehir olarak adlandırılıyor.

Baraj inşaatı sırasında çalışan Amerikalı mühendisler, hamam kalıntısı, tiyatro, sütunlu cadde gibi bir antik kentin içinde olması gereken yapıları ortaya çıkartmış ancak kent henüz tam olarak keşfedilmemiştir.

Kent, hem Yunan hem Anadolu kültürünün özelliklerine sahip. Büyük bir yapılaşma, dönemine uygun tiyatro, sütunlu cadde, doğu, kuzey ve güneyinde hamamlar, villalar bulunuyor.

Bunlara ek olarak nekropolis yani mezarlık alanı var. Kendi başına bir antik kentte bulunması gereken tüm yapı stokuna sahip bir antik kent.

AUGUSTA ANTİK KENTİ

MS 23-79 yılları arasında yaşamış olan Yaşlı Plinius, “Naturalist Historia” adlı eserinde, şehrin adını “Augusta” olarak yazmıştı. Plinius, Augusta’dan, Romalılaştırma politikası sonucunda kurulan Kilikya’daki şehirlerden biri olarak bahsediyor.

İskenderiyeli coğrafyacı Claudius Ptolemy (MS 90–168) ve Bizanslı Stephanus (MS 6. yüzyıl) bu kent hakkında çeşitli bilgiler veriyor.

Roma ve Bizans kaynakları Augusta kentinden 7. yüzyıla kadar bahsederken, bu dönemden sonra metinsel kayıtlar bulunmuyor.

Merkez Sarıçam ilçesi Karaömerli Mahallesi`ne yakın noktada bulunan antik kentin bir bölümü, göldeki su seviyesinin düşmesiyle zaman zaman görünür hale geliyor.

2024-04-15T11:12:38Z dg43tfdfdgfd