DIJITAL HEYKEL HOLOFLUX PORTAKAL ÇIçEğI KARNAVALı'NıN ILGI ODAğı OLDU

Adana Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında, Türk mimar ve sanatçı Güvenç Özel‘in Holoflux mimari deneyim alanı ziyaretçilerin beğenisini topladı. Holoflux'un bir önceki durağı ise 2023 yılında ABD'de düzenlenen dünyaca ünlü Coachella festivaliydi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamına alınan Adana Portakal Çiçeği Karnavalı 5. gününde tüm coşkusuyla şehre renk katmaya devam ediyor.

Adana Tren Garı’ndan 5 Ocak Meydanına taşınan Atatürk Kültür Yolunda isimli özel eser, halkın yoğun ilgisini çekiyor. Türkiye'nin 16 şehrinin ikonik mimari yapılarında ölümsüzleşen Atatürk'ün anısını, sanatın dijital dünyasında canlandıran eser, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın değerli arşivinden binlerce fotoğraf ve video, Atatürk görselleri üretmekte uzmanlaşan yapay zeka algoritmasıyla bir araya getirilerek, muazzam gerçeklikte Atatürk çıktıları elde etti.

KÜLTÜREL MİRAS DİJİTALLE BULUŞUYOR

Sanatın evrensel dilindeki güçle, Atatürk'ün ziyaret ettiği her şehrin ikonik yapılarında dijital sanatın dokunuşunu hissettiren eser, geçmişin değerlerini dijital platformlarda yeniden canlandırarak, Türkiye'nin zengin kültürel mirasını izleyicilere yeniden keşfettirmeyi amaçlıyor.

18 METRELİK DİJİTAL HEYKEL

Adana Portakal Çiçeği Karnavalı'nda etkinliklerin yoğun olarak gerçekleştiği alanda yer alan Müze Kompleksi bahçesinde yer alan Güvenç Özel’in 18 metrelik “Holoflux” adlı dijital heykeli ise ziyaretçiler tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Holoflux adlı eser Merkez Park’ta karnaval boyunca sergilenmeye devam edecek.

Sürekli değişen formların, efektlerin ve deneyimlerin mimari bir dijital operası olarak yorumlanan eser, karnavalı ziyaret eden herkese eşsiz bir deneyim sunuyor.

COACHELLA'DAN SONRA ADANA'DA

Adana Portakal Çiçeği Karnvalı'nda sergilene Holoflux'un bir önceki durağı ise 2023 yılında ABD'de düzenlenen dünyaca ünlü Coachella festivaliydi. Sürekli kendi üzerine katlanan bir X formundaki çok yüzeyli enstalasyon; insan, doğa ve teknoloji arasındaki sonsuz etkileşimi temsil ediyor.

Sanat ve teknolojinin entegrasyonu ile ortaya çıkan Holoflux, insanların fiziksel ve ruhsal dünyalarını aynı anda deneyimleyebilmelerini sağlıyor.

KARNAVALIN İLGİ ODAĞI

Tamamlanması 2 yıl süren, neredeyse 60 metre yüksekliğindeki Holoflux, çok karmaşık bir strüktüre sahip olup, farklı materyallerin karakteristik özelliklerinden faydalanarak tasarlandı. Taşıyıcı çelik strüktür, kontrplak malzeme ile kaplanmış, strüktürü saran kumaş malzeme, ışığın hareketiyle göz kamaştıran bir yüzey oluşturuldu.

Tasarladığı heykel ile ilgili bilgi veren ödüllü tasarımcı Güvenç Özel, ileri teknolojinin sanat ve insanla iletişimiyle ilgilenen insanların aslında teknolojiye hiç yabancı olmadığını, teknolojinin insan aracılığıyla doğanın bir evrimi olduğunu belirtiyor.

2024-04-17T10:45:07Z dg43tfdfdgfd