BüYüK MEDENIYETLERIN AYAK IZLERI ADANA'DA! AKKöPRü ZIYARETçILERINI BEKLIYOR

Adana ile Niğde illeri arasında yer alan Akköprü Roma İmparatorluğu'ndan Osmanlı impaartorluğuna uzanan zaman diliminde bölge halkı tarafından kullanılmaya devam etti. Selçuklu Döneminin kültürel, mimari ve teknik özelliklerini yansıtan köprüde restorasyon çalışmaları tamamlandı

Akköprü ‘nün ortaçağda yapıldığı düşünülmekle birlikte tam yapım tarihi bilinmemektedir. Abbasi halifesi Me’mun’un Bizans’a karşı yaptığı seferde buradan geçtiği yazılı kaynaklarda belirtildiğinden köprünün 833 yılından önce yapıldığı tahmin edilmektedir.

RESTORASYON ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad döneminde inşa edildiği bilinen 83 metre uzunluğundaki tarihi köprünün restorasyon çalışmaları 2021 yılında başladı. 5 metre genişliği olan köprü 7 adet sivri kemere sahip. Selçuklu Döneminin kültürel, mimari ve teknik özelliklerini yansıtan köprüde çalışmalar bir yıl süren çalışmanın ardından tamamlandı. Akköprü'ye hemen yanındaki Şekerpınarı’ndan dolayı buraya Şekerpınarı Köprüsü de denilmektedir.

14. YY'DA GÜMRÜK BÖLGESİYDİ

Çukurova’dan Anadolu’ya geçiş yolu üzerinde bulunması nedeniyle 14. Yüzyılda Karamanoğulları tarafından gümrük noktası olarak kullanılmıştır. Akköprü, 83 metre uzunluğunda 5,70 metre genişliğindedir ve kemer açıklığı 10,35 metredir.

MOSTARA BENZER MİMARİ

Tek gözlü yapısı ve mimari tarzıyla Bosna’daki Mostar Köprüsü’ne de benzetilmektedir.

Köprü sarımtırak renkli kesme taşlarla yapılmıştır. Çeşitli tarihlerde aslına uygun onarımlar geçiren ve en son 1991’deki selde büyük hasar gören Akköprü, 2000-2001 yıllarında gerçekleştirilen son restorasyonla bugünkü halini almıştır.

2024-04-16T11:28:42Z dg43tfdfdgfd